Öklid Uzay Teleskobu Evrenin Karanlık Sırlarını Aydınlatıyor
Öklid Uzay Teleskobu’nun fırlatılmasının üzerinden yalnızca dört ay geçti. Uzay teleskobu çok kısa sürede görevine başlasa da hızlı bir şekilde görevine başladı. Avrupa Uzay Ajansı ESA, yeni teleskopun çektiği nefes kesen görüntüleri bilim dünyasıyla paylaştı. ESA’nın en yeni teleskopundan alınan görüntüler evrenin karanlık sırlarını aydınlatıyor. Detaylar burada…
Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni fırlatılan Öklid Uzay Teleskobu uzayın gizemini aydınlatıyor!
ESA, bu yeni uzay fotoğraflarıyla Kahraman takımyıldızında yer alan devasa bir galaksi kümesini tüm dünyayla paylaştı. Ayrıca, küresel bir küme ve sayısız yıldızla dolu süper Galaksi de dahil olmak üzere, kozmosun geniş yapısının mükemmel anlık görüntülerini üretmeyi de başardı.
Öklid misyonu liderleri bugün Almanya’nın Darmstadt kentindeki ESA Uzay Operasyon Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte ilk görüntüleri duyurdu. ESA’nın bilim programı başkanı Carole Mundell görüntüleri tanıttı. “Bugün ikonik bir gün. Misyonumuzdaki tüm mühendislik kilometre taşlarına ulaştık. Sonunda bilim misyonumuza başlayabiliriz” dedi.
Avrupa Uzay Ajansı çalışanından astronot olmak isteyenlere tavsiyeler
Mundell ve meslektaşları uzay teleskopunun evrenin büyük ölçekli yapısını inceleme potansiyelini vurguladılar. ESA Genel Müdürü Josef Aschbacher, “Öklid’in bize vereceği bilgileri, özellikle de karanlık elementin ve karanlık gücün gerçekte ne olduğuna dair anlayışımızı sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
Francis Bernardeau, Euclid Konsorsiyumunun başkan yardımcısıdır. Ayrıca CEA Paris-Saclay’de astrofizikçi olarak görev yapmaktadır. Bu görüntülerle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu çok büyük bir başarı. İlk görüntüler olağanüstü. Kalite ve hassasiyet açısından beklentileri karşılıyor. Dolayısıyla görevin geri kalanı için çok umutluyuz.” söz konusu.
Bilim insanları bu görüntüleri Öklid Misyonu’nun sadece başlangıcı olarak görüyor. Bu on yılın sonunda teleskop bunun gibi milyarlarca galaksiyi inceleyecek. Bu şekilde gökyüzünün yaklaşık üçte birini, belki daha fazlasını ayıracak. Aynı zamanda 10 milyar yıllık kozmik zamana da bakacak. Bu görüntüler bir araya geldiğinde, evrenin yaşamının çoğunu kapsayan eşi benzeri görülmemiş üç boyutlu görüntüler oluşturacak.
Bu uzay fotoğraflarında Öklid, nesneleri aynı anda optik ve yakın kızılötesi dalga boylarında fotoğraflıyor. Bu sayede her iki cihazın hassasiyeti gözlemlenebilmektedir. Bu teleskop aynı zamanda nesnelerin spektrumlarını veya çeşitli dalga boylarında yayılan ışığın yoğunluğunu gösteren grafikleri de ölçer. Bu ölçümler, diğer şeylerin yanı sıra, bir nesnenin mesafesini ve kimyasal bileşimini de gösterir.